Secrete aluat cu drojdie

Aud mereu scuze: ‘ nu mi-au iesit cozonacii ca n-a fost buna faina” ‘ nu mi-au crescut prajiturile” etc etc. In fapt sunt cateva mici secrete pe care trebuie sa le urmezi ca sa-ti iasa totul perfect de fieare data. Uite aici smecheriile descoperite de mine in timp:

Despre drojdie

  1. ¬†Foloseste drojdie umeda. Este mult mai buna si creste mai repede. Poti avea in casa si un plic de drojdie uscata in caz de urgente…
  2. Cumpara drojdie umeda din supermarketuri inainte sa o folosesti; Daca tii drojdia in frigider prea mult tip devine cleioasa sau mucegaieste.
  3. Cand cumperi cuburi de drojdie si vrei sa le tii in frigider- ai grija sa nu le deformezi pe drum- vor mucegai rapid
  4.  Nu conteaza marca de drojdie; eu le-am folosit pe toate si n-am observat vreo diferenta- atata timp cat sunt respectate regulile celelalte
Despre faina:
  1. Pentru prajituri foloseste faina 000 (orice marca e ok- eu le-am testat pe toate). La fel de bine poti folosi orice faina, doar ca faina 000 este mai elastica si se poate manevra mai bine.
  2. Nu depozita faina in locuri cu umezeala. deasemeni n-o depozita prea mult timp in casa.
  3. Este bine sa cumperi faina din supermarketuri inainte s-o folosesti
  4. Incearca faina inainte s-o folosesti; uita-te in pachet si vezi sa nu aiba cocoloase- eu am patit de vreo 2 ori… Daca are cocoloase, cumpara alta faina
  5. Faina nu trebuie cernuta- n-are nici un rost
Despre maia:
  1. Maiaua se face punand drojdia intr-un pic de lichid. Se dizolva complet si se adauga putina faina. Se omogenizeaza si se lasa la cresut
  2. Foloseste maiaua cand te grabesti; aluatul va creste mai repede
  3. Foloseste maiaua daca esti incepator- risti mai putini sa strici ceva
Despre temperatura lichidului la prepararea aluatului
  1. Capitol deosebit de important: Daca vrei sa creasca repede aluatul incalzeste putin lichidul (apa/laptele). Il poti pune la microunde. Lichidul trebuie sa fie caldut- nici prea rece, nici fierbinte; Daca e fierbinte drojdia, se va inactiva si aluatul nu va creste. Daca este rece, atunci va avea nevoie de mai mult timp sa creasca.
  2. Daca incalzesti lichidul la microunde, trebuie sa il scoti din cuptor, sa amesteci cu o
  3. lingura si sa-l testezi incercandu-l cu degetul ca sa te asiguri ca nu e prea fierbinte
Alte reguli generale:
  1. Nu intarziati mai mult de 2-3 ore prepararea unui aluat pentru ca drojdia fermenteaza si va produce un miros usor intepatort;
  2. Un aluat mai moale va creste mai mult; pe cand unul mai tare va creste ceva mai putin
  3. Poti folosi cu succes o masina de facut paine pe programul de aluat- eu am o astfel de masina, si imi usureaza mult munca. Respecti retetele mele cu proportiile si nu dai gres niciodata!
  4. Daca vrei ca un aluat sa fie fraged si dupa ce se raceste, atunci trebuie sa pui in aluat grasime: untura, unt (topite) sau ulei.
  5. Daca folosesti aluat dopit si umplutura, aceasta trebuie sa fie cat mai uscata; Daca folosesti umpluturi zemoase, aluatul nu va creste foarte bine, si exista riscul sa se faca un fel de clei in partea de jos
  6. In mod normal este suficienta o ora pentru dospirea aluatului. Acesta cel putin isi va fi dublat volumul.
  7. Cand creste aluatul il putei acoperi cu un prosop curat- asta daca aveti chef; daca nu faceti asta, nu-i nici o diferenta
  8. Foloseste cu incredere hartie de copt. Iti va usura munca foarte mult.
  9. Nu taiati preparatul copt imediat; lasati-l minim 10 minute pentru ca se va lipi de cutit.
  10. Nu fortati cresterea aluatului, punandu-l la microunde sau in cutporul putin cald, etc
Cele mai importante secrete:
  1. Oameni buni: dizolvati complet zaharul in lichid inainte de a adauga faina! Pe cat de simplu pe atat de adevarat. Asta chiar daca ai de amestecat 15 minute continuu pana se dizolva zaharul in lapte sau in alt lichid pe care il folosesti.
  2. Nu deschideti usa cuptorului cel putin 20 minute. Foloseste o lanterna pentru a te uita in cuptor
  3. Intotdeauna incingeti cuptorul minim 10 minute inainte de introduce preparatul
Mituri
  1. cel mai cunoscut mit este acela ca atunci cand faci aluat dospit in incapere trebuie sa fie cald, si sa nu fie curenti de aer- este doar un mit. daca nu ma credeti faceti un aluat simplu de pizza, nu-l lasati deloc sa creasca, impachetati-l bine in mai multe pungi de plastic si puneti-l in frigider pana a doua zi; veti avea o mare surpriza: aluatul va ‘ exploda” Eu n-am tinut niciodata seama de regula respectiva si niciodata n-am avut probleme.
  2. ‘ trebuie sa framanti cozonacii 30-60 minute pentru a iesi pufosi” – Asta este o alta aberatie. Aluatul trebuie framantat pana se incorporeaza complet toata faina si aluatul este omogen si arata bine. Asta se poate intampla si in 5 minute daca framanti cu tragere de inima
  3. ‘ ingredientele trebuie sa aiba toate aceeasi temperatura’ – Un alt mit fara nici o legatura cu realitatea; Eu niciodata n-am respectat asta; si n-am avut nici cea mai mica problema. Lucrurile trebuie simplificate, nu complicate inutil

 

Related posts:

This entry was posted in Secrete culinare. Bookmark the permalink.

One Response to Secrete aluat cu drojdie

  1. Pingback: Mucenici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *