Piure de cartofi

Piure de cartofi

Piure de cartofi.

Hai sa facem un piure de cartofi ca la restaurant! Sunt cateva mici secrete pe care daca nu le respecti nu vei face un piure delicios! Sa zicem ca facem un piure pentru 4 persoane. Sa nu mai lungim povestea si sa trecem la treaba si sa facem un piure de cartofi super!

Ingrediente

  • 1kg cartofi
  • 50g unt (putem pune si 100g dar vreau sa-l facem mai putin gras)
  • 1 pahar lapte (de preferat uht de 3.5%)

Rata de succes: 90-100%
Dificultate 30%
Portii: 4-5
Timp: 45 min
Secrete:

  • Cartofii trebuie sa fiarba intr-o oala cat mai mare cu multa apa- pentru ca apa scade si daca raman cartofii “dezveliti” de apa atunci piureul va iesi cleios
  • Nu se adauga la fiert apa rece; daca iti scade prea mult apa, fierbe separat apa si adaug-o fierband!
  • Untul si laptele se adauga dupa ce pisezi cartofii (nu vor ramane cocoloase)
  • Laptele se pune fierbinte
  • Piureul se prepara imediat; nu se lasa cartofii in apa.

Preparare:
Pui apa la fiert intr-o oala mare, si dai focul la maxim sa fiarba. Intre timp cureti cartofii, ii clatesti si ii tai cuburi cu latura de aprox 2cm. Daca vrei sa fiarba mai repede ii tai mai mici. Dupa ce ii tai ii pui la fiert si lasi sa fiarba (la foc mare sau mic- dupa cum te grabesti- sau nu). Ii poti verifica periodic: scoti cu lingura un cartof, il pui in farfurie si zdrobesti un colt usor cu furculita si iei si gusti. Daca e inmuiat bine, cartofii sunt gata. Opresti focul si fie iei cu o paleta toti cartofii si ii pui intr-un bol, fie pui capacul pe oala si o lasi putin intredeschisa si versi apa, fie ii versi intr-o strecuratoare din aceea mare. Acum iei un batator de cartofi (daca nu ai asa ceva, poti face si cu furculita; daca iti cumperi batator- sa-ti iei metalic si cat mai zdravan- chiar daca e mai scump) si pisezi bine cartofii. Cand n-au ramas cocoloase adaugi untul si sarea (dupa gust), si amesteci bine. Nu mai e nevoie de batator, poti amesteca cu o lingura de lemn. Infierbanti bine la microunde laptele, si adaugi putin cate putin si amesteci cu lingura pana obtii consistenta dorita. Este posibil sa nu fie nevoie sa pui tot paharul cu lapte, sau poate va fi nevoie sa mai adaugi lapte daca piureul e prea tare.  Dupa asta faci o smecherie ca sa iasa pufos. Iei mixerul, pui paletele obisnuite si il bati 5 minute la viteza maxima. Bolul trebuie sa fie inalt- sa n-ai surprize ca arunci piure in toata casa. Va iesi un piure de cartofi excelent!!!

Acestea fiind spuse, va doresc pofta buna! Si va astept comentariile!

Related posts:

This entry was posted in Garnituri and tagged , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Piure de cartofi

  1. Pingback: Cotlet de porc la cuptor

  2. Cand pui cartofi la fiert trebuie si capac?

    • Daniel says:

      E bine sa pui un capac, dar nu sa acopere toata oala. Asta ca sa se faca mai putin abur, dar daca ai hota, poti sa nu pui deloc capac 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *