Mucenici

Mucenicii sunt o prajitura grozava. Ii prepar mai ales cand am musafiri si nu cred ca au vreo legatura cu martirii crestini din primele secole. Sunt cateva smecherii si la mucenici sau sfintisori sau mucenici moldovenesti.  Chiar vreau sa va invat sa faceti cei mai buni mucenici. Stiu ca nu sunt modest deloc- dar chiar mucenicii mei sunt grozavi! (spun asta pt ca majoritatea retetelor de pe net cu mucenici sunt groaznice! ma refer in primul rand la siropul de zahar in loc de miere!- ceea ce ii face cleiosi si gretosi)

Ingrediente
1 galbenus ou
aproape 1 cana de lapte uht (explicatii mai jos)
3 cani faina 000
4 linguri ulei
3 linguri pline cu zahar (75g)
100g nuca macinata
22g drojdie umeda (un cub mic)
200g miere de albine (de oricare fel)

Timp: 2 ore
Rata de succes: 50-100%
Portii: o tava clasica
Secrete: cam tot ce scrie la secrete aluat cu drojdie si neaparat se pune miere de albine (de preferat din piata, nu din supermarket)

Preparare

  1. Pui intr-o cana de aprox 300g un galbenus, uleiul si completezi cu lapte caldut (incalzit in prealabil putin la microunde) pana este plina cana.
  2. Intr-un castron mai mare pui compozitia de mai sus si adaugi drojdia umeda. Amesteci bine pana la omogenizare, adaugi o cana de faina (rasa) si lasi la crescut 20 minute. Apoi adaugi restul de faina si framanti cateva minute pana la omogenizarea completa a aluatului.
  3. Imparti aluatul in 3 parti, si fiecare parte in cate 6 buc- adica total 18 buc- cate 6 pe 3 randuri. apoi se modeleaza mucenicii- cum se vede in poze.
  4. Pornesti cuptorul si il lasi sa se incinga la foc mediu. ungin tava de cuptor bine de tot- nu pui hartie de copt.
  5. cand ai termnat pui tava in cuptor si lasi sa se coaca- atentie: mucenicii nu se rumenesc; ii verifici dupa cel putin 20 minute: cu o furculita ridici un pic un mucenic. cand fundul mucenicului (suna urat, nu-i asa?) este maroniu, mucenicii sunt gata.
  6. cand vezi ca mucenicii moldovenesti sunt aproape gata pui mierea intr-o cratita pe foc pana ajunge la fierbere. ATENTIE: nu trebuie sa fierbi mult mierea; cand da in clocot ai oprit focul
  7. Scoti imediat tava din cuptor si cu o lingura pui toata mierea de albine peste mucenici.
  8. Apoi ‘pudrezi’ cu nuca macinata si lasi vreo 10 minute sa se raceasca nitel.

Pofta mare!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>