Cozonaci

cozonaciCozonaci

O retetea culinara care pare dificila dar care in fapt nu-i foarte greu de facut. Trebuie putina vointa, si lucrurile devin usoare. Acum sa vedem cum prepari cei mai buni cozonaci pe care i-ai mancat vreodata (daca ati facut reteta si n-au iesit asa, sa-mi ziceti)

 

Ingrediente:

  • 400 ml lapte ( eu am folosit uht de 1.5%)
  •  6 galbenusuri
  • 1 sfert lingurita sare
  • 250 grame zahar (9 linguri pline)
  •  100g untura de porc (gasesti la Lidl la pachete de 200g)
  • 1kg faina 000
  • Coaja rasa de la 1 portocala
  • Crema: 4 albusuri, 4 linguri zahar, 300g nuca macinata, 1 sticulta rom de 25ml, 1 plic zahar vanilat, 1 lingura mare de cacao
  • Glazura: 1 galbenus, 2 linguri zahar
  • 2 cuburi de 42g drojdie umeda

Rata de succes: 50-100% (va fi 100% daca respecti sfaturile mele)
Secrete:

  • trebuie sa faci maia
  • folositi ingrediente proaspete
  • gustati nuca sa nu fie amara; daca e amara, cumparati alta.
  • nu folosi drojdie uscata
  • faina sa fie 000
  • zaharul trebuie complet dizolvat.
    Preparare

Aceasta reteta de cozonaci cu nuca pare complicata dar e chiar simpla si nu vei avea probleme atata timp cat nu faci o prostie.

  1. Facem maiaua: un sfert din lapte il punem putin la microunde sa il incalzim (pe treapa de dezghetare, cam 1 minut). Il amesteci cu o furculita (ca sa il omogenizezi) si il probezi ca nu cumva sa fie fierbinte. Atentie:  laptele trebuie sa fie caldut. Daca il faci fierbinte vei strica drojdia, daca este rece va creste foarte greu. Bun! Acum pui laptele intr-un castron, adaugi sarea si amesteci pana se dizolva drojdia. Adaugi 3 linguri de faina, amesteci si lasi la crescut 15 minute. Dupa 15 minute vei vedea ca a crescut si a facut niste cocoloase.
  2. Dupa ce pui maiaua la crescut, intr-un castron mare pui laptele ramas, zaharul si untura si bagi castronul la microunde 3 minute pe treapa penultima de putere.  Scoti de la microunde castronul si amesteci cu telul pana se dizolva complet zaharul. Atentie: daca nu dizolvi zaharul complet vei avea surprize neplacute. Daca zaharul se dizolva foarte greu, il mai poti baga la microunde.
  3. Separi cele 6 galbenusuri si le pui peste maiaua care a crescut intre timp. Amesteci bine.Acum trebuie sa pui maiaua peste compozitia de lapte. Atentie: laptele trebuie sa fie caldut ca si la maia. Daca laptele este cald sau fierbinte, atunci va trebui sa astepti pana se mai raceste. Cand laptele incepe sa se raceasca untura tinde sa se gelifieze. Nu e nici o problema.
  4. Acum, dupa ce ai verificat ca temperatura laptelui sa fie ok si sa nu mai existe nici un pic de zahar nedizolvat poti adauga maiaua. Amesteci cu o furculita pana omogenizezi. Adaugi coaja rasa de lamaie. Apoi incepi sa pui faina si amesteci cu furculita cat timp vei putea, apoi tregi pe “ manual”. Cantitatile sunt calculate ca sa fie nevoie exact de 1 kg de faina, deci daca ai un cantar de bucatarie nu trebuie sa-ti faci nici o grija. Apoi framanti cu talent pana obtii aluatul omogen. Nu e nevoie sa framanti aluatul 1 ora cum am mai auzit pe la unii… Daca aluatul e complet omogen e ok; Il lasi la crescut minim 45 minute.
  5.  Dupa ce pui aluatul la crescut pregatesti crema: Iei 4 albusuri, le bati spuma cu mixerul pana se intaresc. Adaugi zaharul si continui sa bati cu mixerul pana se dizolva zaharul. Compozitia se va face ca o crema groasa. Atentie:  trebuie sa bati albusurile cu zaharul pana se dizolva complet zaharul! Cand s-a dizolvat zaharul complet, scoti mixerul si adaugi nuca, cacaoa si esenta de rom. Foloseste o furculita pentru a omogeniza. Apoi imparte crema in 4 parti egale.
  6. Pregateste cele 2 tavi de cozonac. Puune hartie de copt in ele. Nu e nevoie sa ungi cu ulei.
  7.  Intre timp aluatul a crescut (are cel putin volumul dublu). Il imparti in 4 parti egale. Daca ai un tocator mare il poti folosi; Daca nu ai atunci cureti bine masa si o ungi cu ulei. Intizi prima bucata de aluat- in forma ovala. Pui un sfert din crema. Si il faci sul. Faci la fel cu a doua parte de aluat, si apoi impletesti cele doua suluri de cozonac si le pui in tava. (E mai complicat de explicat dar in curand voi face o reteta video). Repeti si cu al doilea cozonac.
  8. Lasi sa creasca 15 minute in tavi
  9. Acum iei ultimul galbenus, il pui intr-o ceasca si dupa cele 15 minute (timp in care cozonacii au crescut putin) iei o pensula de vopsit parul (sau daca ai alta pensula e ok) si ungi cozonacii peste tot. Apoi pui zaharul peste tot in ploaie peste cozonaci.  Pornesti cuptorul la foc mediu. Mai tii la crescut inca vreo 20 minute si ii dai la cuptor
  10. In cuptor dai temperatura ceva mai mic de mediu. Daca dai temperatura prea mica cozonacii se vor coace mai greu si e foarte probabil sa se faca o crusta tare pe fund. Daca focul e prea tare vor creste repede dar e posibil sa nu se coaca bine in mijloc. Cel mai bine daca n-ai mai facut niciodata o reteta de cozonaci este sa mai bine sa dai focul putin mai mic. Atentie:  nu se umbla la foc in timpul coacerii. Fixeaza de la inceput nivelul caldurii din cuptor.
  11. Se coc aproximativ 40-60 minute in functie de cuptor. Atentie:  nu deschide cuptorul cel putin 30 minute. Daca faci asta cozonacii se vor “ dezumfla” . Dupa 30 minute poti deschide foarte putin cuptorul sa vezi ce se intampla. Cozonacii vor fi crescut minim 50%.
  12. Cand cozonacii sunt rumeniti frumos ii scoti de la cuptor si ii lasi in tavi minim 5 minute. Apoi ii scoti usor din forme- ii rastorni cu grija pe o parte (nu ii intorci “ in cap”) Ii pui pe un tocator din lemn si inlaturi foaia de copt. Atentie:  nu ii uita in tavi. Cozonacii vor “ transpira”. Daca ii scoti din tavi si vezi ca sunt putin arsi pe fund, ii mai poti lasa in tavi 10 minute si se vor inmuia. Asteapta macar 15 minute pana sa ii tai. Stiu ca e pofta e mare dar nu-i nici sanatos si nici nu se vor taia bine.

 

Pofta mare!

 

 

Related posts:

This entry was posted in Prajituri. Bookmark the permalink.

2 Responses to Cozonaci

  1. Mihaela says:

    MULTUMESC!!!
    Dupa 10+ ani in care n-am mai indraznit sa fac cozonaci (niste exteriente de tinerete foarte nereusinte, obositoare si foarte frustrante), am incercat reteta ta. Am folosit cintarul si masuri precise (am folosit unt si zahar putin mai mult, ca zaharul meu e mai putin dulce), si partea cea mai buna e ca am framintat exact 5 minute!!!! Bineinteles ca n-am reusit sa fac impletiturile tale profesioniste, cred ca mi-a fost frica sa intind foaia prea subtire..dar rezultatul a fost miraculos (pentru mine)!!!! Exact pe gustul meu, si textura/consistenta absolut perfecta!!!
    Inca o data, mii de multumiri!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *