coliva

Coliva

Coliva

N-am auzit pe nimeni caruia sa nu-i placa coliva. Astazi iti propun o reteta sigura, delicioasa si extrem de usor de facut acest minunat desert. Nu sunt o fire superstitioasa si nu cred ca biserica are vreo legatura cu coliva. Dar mai bine sa trecem la fapte: Asa cum v-am obisnuit (sper!) vom folosi masuri pentru a nu da gres. Reteta de coliva este buna sau rea in functie de raportul dintre apa si arpacas folosit.

 

Rata de succes: 90-100% (n-ai cum sa dai gres decat daca o arzi)
Timp:45 minute
Portii: 4-8

 

Secrete:

  • Arpacasul trebuie sa fie de calitate: trebuie sa aiba bobul cat mai mare
  • Apa nu se fierbe impreuna cu zaharul si cu romul
  • Arpacasul trebuie spalat foarte bine

Ingrediente:

  • 2 cani de arpacas (de 250ml)
  • 5 cani apa
  • 2 esente de rom (25ml)
  • 250g zahar
  • 1 lingura cacao
  • 150 g nuca macinata

Preparare:

Spalam foarte bine arpacasul in mai multe ape (cel putin 5). Daca nu spalam arpacasul coliva va iesi cleios, si nu vrem asta. Punem apa si arpacasul intr-o oala (de preferat un ceaun sau o oala cu fundul cat mai gros) la foc mediu. Lasam sa fiarba si din cand in cand amestecam pentru a nu se lipi arpacasul de fund. Compozitia se va lega si arpacasul se va umfla. Este fiert atunci cand arpacasul este unflat complet si vedem ca nu va mai absorbi apa. Vom vedea ca are tendinta de a se prinde fundul cratitei.

Oprim focul, lasam 5 minute si adaugam zaharul, si romul pana la omogenizare. Apoi adaugam nuca si amestecam bine.  Acum iti folosesti imagina si faci din compozitie 2 torturi de toata frumusetea. Ornezi “ prajitura” cu cacao folosind o strecuratoare. Si iata o minunata reteta culinara!

Cat de curand va fi prezenta pe blog si reteta video.

 

Pofta mare la coliva!

6 thoughts on “Coliva”

  1. Draga mea,crede-ma pe cuvant,ca reteta ta de coliva este complet gresita.In afara de faptul ca graul trebuie spalat in 5 ape din motive bisericesti,nimic nu ai spus corect.
    Sa faci o coliva fara batai de cap,trebuie sa stii raportul intre apa si arpacas si sa stii cand se adauga zaharul.Asadar: la 1kg de arpacas se pun 3l de apa.Se fierbe arpacasul intr-o oala cu fundul mai gros,sau intr-un tuci,pana scade apa 95%.Atunci arpacasul va fi fiert.Apoi se va adauga zaharul(poti pune ce cantitate vrei,dupa cat iti place sa o faci de dulce)si se lasa incontinuare la fiert pana scade apa de tot.Adaugand zaharul in felul acesta ,coliva nu va deveni niciodata apatoasa pe platou.In timpul fierberii oricine trebuie sa-si dea seama ca se mesteca din cand in cand in oala ca la orice mancare.Dupa ce a scazut toata apa se da jos de pe foc si se lasa sa se raceasca.Apoi se adauga nuca(cat de multa)si esenta de rom(2,3,4)in functie de cat vrei sa o faci de aromata si buna.Nici eu nu am stiut sa fac coliva pentru ca nu am avut nevoie dar,in vara asta a trebuit sa invat,de nevoie.In viata vine si momentul cand trebuie sa stii sa faci si coliva,nu numai prajituri.

    1. Draga Adriana, crede-ma pe cuvant ca daca faci coliva dupa reteta mea o sa-ti placa la nebunie! Incearca reteta si zi-mi dupa aia. Si inca ceva: coliva si ‘motivele bisericesti’ n-au nici o legatura, acestea din urma sunt traditii si atat

  2. Coliva este legata numai de cultul adormitilor ortodocsi; nu e este nicicum un “desert”; iti las bucuria de a descoperi dimensiunea spirituala a colivei;
    Coliva, dincolo de ingrediente se face cu multa rugaciune pentru cei adormiti pe care ii vei pomeni, cu candela aprinsa, cu sufletul linistit; in timpul fierberii se citeste un acatist..

    1. Draga Dora, cu tot respeectul, si sa nu mi-o iei in nume de rau. Dupa ce un om moare, poti sa-i faci 1000 de colive, si 10000 de acatiste si parastase, ca n-o sa-l ajute la nimic, dar absolut la nimic. E bine sa te rogi, dar nu pentru cei adormiti ci pentru cei vii, si nu cu o candela aprinsa( care n-ajuta la nimic), ci cu inima deschisa catre Dumnezeu, care L-a trimis pe Mantuitorul Hristos sa vina pe pamant si sa moara in locul noastru, ca noi sa traim, si ca noi sa descoperim o noua dimensiune spirituala.

    1. Intr-adevar, este un desert, unul grozav, voi face si o reteta de coliva dietetica, fara zahar, cu indulcitori- asta ca sa nu ingrase. Chiar nu stiam ca se scrie de fapt ‘koliva’. Multumesc pentru instiintare. O seara frumoasa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>