Aluat pizza

Pur si simplu este imposibil sa nu-ti iasa o pizza grozava folosind reteta mea. Dupa multe testari am ajuns la combinatia ideala de ingrediente pentru aluat pizza.  Acest aluat este pentru o tava clasica de cuptor (cea mare, patrata, care este inclusa cand cumperi aragazul). Aluatul rezultat va fi de grosime medie, si in functie de preferinte se poate face mai subtire sau mai gros. (se ajusteaza cantitatea ingredientelor direct proportinal)

Ingrediente (pentru o pizza in tava de cuptor)

  • 3 linguri ulei
  • 1 lingurita sare
  • 20 grame drojdie umeda (nu folositi drojdie uscata)
  • 1 cana de apa (fara 3 linguri- adica pui intr-o cana de 250ml uleiul, si apoi adaugi apa)
  • 3 cani de faina (de preferat 000- si folosesti aceeasi cana)

Rata de succes: 100%

 

Preparare:

Dragii mei: pizza cu aluatul facut proaspat in casa nu se compara cu prostiile alea congelate niciodata, niciodata nici macar o data. Ce sa mai zic de pizza facuta cu blat din felii de paine “insiropate” cu lapte… Hai sa vedem cum se face: pui sarea in cana cu apa, si o bagi la microunde la treapta a treia de putere 1 minut- cat sa o incalzesti: (apa nu trebuie sa fie ferbinte, ci doar calduta). Scoti de la microunde, amesteci, o incerci cu degetul sa fie calduta. Intr-un castron, pui apa, uleiul, si adaugi drojdia; amesteci cu o furculita pana la omogenizarea compleeta, si incepi sa pui faina (nu e nevoie sa o cerni). La inceput vei putea amesteca doar cu furculita, apoi pe masura ce adaugi faina, va trebui sa amesteci cu mana. Cand ai terminat de adaugat faina, vei mai amesteca vreo cateva minute, apoi acopera cu un prosop castronul si lasa la crescut 30-60 minute. Aluatul de pizza isi va fi dublat volumul.

Daca te grabesti tare, atunci faci maia: dupa ce incalzesti (e valabil ce-am zis mai sus- apa trebuie sa fie calduta) apa (amestecata cu uleiul si cu sarea), pui un sfert din ea in castron, si adaugi drojdia. Omogenizezi si adaugi 2 linguri de faina. Lasi 10 minute la dospit, si apoi adaugi restul de apa. Amesteci bine, si continui cu restul de faina. Apoi mai lasi la crescut 20 minute si va fi ok. Aluatul isi va fi dublat (sau chiar triplat) volumul.

Cat de curand voi face reteta video ca sa vedeti cat este de simplu se face alut apizza: pur si simplu banal!

Instructiuni clare despre cum se foloseste, intr-o reteta viitoare de pizza.

This entry was posted in retete pizza. Bookmark the permalink.

One Response to Aluat pizza

  1. bogdan says:

    probata , nota 10 !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *