afumatoare

Afumatoare

afumatoareAveti poze detaliate mai jos. Sa revenim: m-am enervat anul trecut ca i-am dat la cineva sa-mi afume carnea si carnatii de casa, si mi i-a afumat total aiurea. Asa ca am trecut la fapte mari si mi-am facut eu o afumatoare home made –  inventie proprie. E simplu, mi-am facut-o singur in 3 ore. Trebuie sa ai sculele necesare pentru ca treaba nu e grea deloc

Ingrediente:
1 placa osb de 125mm/2500mm/10mm. mi-au taiat-o la baumax in 5 bucati: 2 de 48cm, 2 de 50cm, si ramane una din care faci capacul si fundul.
3 lati de brad- 2 bucati le tai la 1.5m – 2 taieturi la fiecare lat- pt picioare
cuie, holzsuruburi, 3 cozi de lemn de matura, 3 balamale, zavor- se vede in pzoe ce trebe, nu-i mare inginerie

Cum se face afumatoarea?
pai luam cele 4 bucati de osb (bucatile de 50cm vor fi usa si spatele), si facem ca in poze. latii se taie la 150cm- atat am vrut eu de inalta afumatoarea, asta inseamna ca picioarele vor avea 25 cm inaltime. O sa ramana o bucata mai mare din care taiati capacul de sus- eu l-am lasat cu 2 cm mai mult in partea dinspre usa sa nu intre ploaia daca cumva incepe. dupa ce e gata afumatoarea o vopsiti cu bait sau ce aveti chef- doar pe exterior. foarte important: galeata galvanizata se arde bine de tot,  de vreo 2 ori ca sa iasa galvanul din tabla/incheieturi; burlanul este pt sobe din tabla neagra- nu cumparati din ala vopsit! capacul cumparat e din piata, diametru 24cm. focul se face in galeata, putin cate putin ca sa nu se amarasca ce pui in afumatoare- si se face cu fag.  daca aveti nelamuriri mai intrebati-ma ca va raspund (in comentarii). burlanul se prinde in galeata cu pocnituri. si se fac cateva gaurele la baza galetii pt aer. sub burlan, in locul unde intra in afumatoare- se pune o bucatica de tigla sau greie sau ceva asa pt siguranta; oricum nu ia foc, dar e mai bine… am pus si staniol pe fund sa nu cada grasimea direct pe placa de osb.

Hai ca nu-i greu sa-ti faci o afumatoare… serios
.

47 thoughts on “Afumatoare”

  1. este meserie afumatoarea, eu vreau sa fac ceva de genul asta numai ca demontabila, caci stau la bloc si cand ies in weekend sa o pun in portbagaj si sa o bag in functiune la iarba verde

    1. in cazul asta cele 4 picioare trebuie sa fie din teava patrata si faci un sistem sa o poti inchega prin suruburi cu piulite tip fluture; dar in cazul asta poti sa faci afumatoarea mai mica (pe inaltime)

  2. Care este timpul de afumare a carnurilor intr-o astfel de afumatoare? Cate lemne “inghite” un ciclu de afumare, la capacitatea celei construita de tine? Multumesc anticipat si felicitari!

    1. e acelasi timp ca in orice afumatoare. am facut cam 10kg o data. depinde cum vrei sa afumi; poti afuma in 3 ore; poti sa afumi si toata ziua; dand fum cate mai putin. un brat de lemne (obligatoriu de fag) e mai mult decat suficient.

  3. E foarte buna ideea dar trebuie sa aveti grija din ce faceti aceste afumatoare,pentru ca placile de gen OSB sant facute cu rasini toxice care in timp produc cancer.Nu sant vorbe aiurea doar sa ma aflu si eu in treaba.Documentativa si veti vedea ca nu sant recomandate nici la constructia caselor.Felicitari inca odata !!!

    1. buna ideia si la indemana oricui,felicitari Daniele,iar in legatura cu osb-ul eu am casa facuta din osb si vreau sa va spun ca ma simt foarte bine in ea si ma relaxeaza total cand ajung acasa,in legatura cu(cancerul)doar n-o sa traim peste 85 ani nici nu-i recomandat,ha ha ha.

  4. OSB, lemn, caramida, pana la urma, nu cred ca materialul de constructie este esential ci, principiul. Plecand de la ideea lui Daniel, variatiile pot fi infinite! Felicitari!

  5. e super,imi fac si eu,dar spuneti-mi si mie,cum se face?
    se face focul,se stinge si dupa aceea se pun la afumat?
    sau in timp ce arde focul? multumesc

    1. focul trebuie sa arda incet, mocnit- de aceea are gaurile in galeata- ca sa aiba tiraj si sa nu se stinga focul; deci prima oara se face un foc mai mare, sa aiba jar, si cand se potoleste se conecteaza burlanul la afumatoare si se pune capacul peste galeata. ideea e sa se faca incet incet, ca altfel se face carnea amara

  6. Foarte frumoasa afumatoare.Am facut si eu una si i-am facut si proba.Am afumat scrumbie la fum rece timp de 24 de ore.In vechea afumatoare nu a iesit niciodata asa.Eu sunt din delta iar aici la noi se obisnuieste sa se afume cu rumegus fin de stejar.Asa se afuma la peste.Daca ati putea sa imi puneti si mie niste retete pentru afumat carne sau carnati ca nu ma pricep in domeniu.Multumesc

    Am pus si o poza cu afumatoare mea facuta dupa schita dumneavoastra.
    [IMG]http://photobase.ro/di-3NLY.jpg[/IMG]

        1. de la orice magazin de materiale de contrsuctii- nu stiu exact ce diametru are, dar e cam standard din cate stiu e- burlan pentru sobe de teracota

    1. felicitari; ati facut o afumatoare super; dar puteti afuma si cu fum cald; sincer nu sunt nici eu expert in afumaturi; doar am afumat de cateva ori- ideea e sa nu dau prea mult fum; apropo, sa inteleg ca scrumbia a iesit buna sau cum? ideea e ca fumul rece e mai sanatos decat cel cald (nu stiu exact explicatia stiintifica…) dar ce ati pus la intrarea in afumatoare? pare o carpa ceva

  7. Am trait si am vazut …. la noi in Mangalia nu se afuma carne … acum ma gandeam cum sa-mi fac o afumatoare pt porcul cel voi taia … ms de idee .. esti tare . sarbatori fericite

  8. salut si multumiri pentru explicatiile detaliate, tocmai am cumparat cele necesare de la bricostore, insa solutia cu galeata in care faci foc nu mi s-a parut cea mai facila, deoarece trebuie sa stai sa pazesti focul, risti sa se stinga, etc, plus ca nu e tocmai eleganta, asa ca am sapat pe net si am dat de acest cold smoke generator care ‘livreaza’ fum rece timp de 10 ore din 100g de rumegus, fara niciun fel de supraveghere. in plus, poate fi folosit si in incinte mai mici (ei au pe site o solutie eco facuta din carton) si e portabil

    cand imi ajunge din UK (expeditia e inclusa in pret) revin cu primele impresii (tot de la ei am mai comandat si un set de rumegusuri aromate, lemn de cires, de mar, de butoi de stejar in care s-a tinut whisky, etc)

      1. mi-a sosit ieri si azi am pus-o la treaba. in 10 min a umplut cutia de fum si pana acum merge as advertised. revin cu detalii cand termin de afumat carnatii (btw, tu cat i-ai lasat?)

  9. Salut,

    Vreau sa imi fac si eu o afumatoare si procedeul acesta pare cel mai simplu. Am si eu cateva intrebari. In primul rand afumatoarea aceasta este la cald sau la rece?
    Sa presupunem ca veau sa afum pastrama de porc:
    dupa ce se marineaza carnea, se pune la uscat 24 de ore si apoi la afumat cu ea. Cate zile se afuma, cat timp pe zi si apoi cand este afumata cum se consuma( ca atare sau la gratar, prajita, etc…). Si ca sa nu uit cat de lung este burlanul?

    Multumesc anticipat pentru raspuns.

    1. Salut. 1 si la cald si la rece. daca lasi sa arda focul incet in galeata- atunci va iesi fum cald, iar daca faci foc, lasi sa se faca jar, si abia apoi pui galeata cu burlanul in afumatoare- si pui cate putin rumegus sau cate o bucata de lemn de fag- atunci va fi fum rece. Se spune ca fumul cald nu e sanatos… Eu am afumat si aseara carnati si carne- dar n-am mai dat fum decat vreo 2-3 ore- pentru ca anul trecut am afumat prea tare, si la inceput mi-a placut, dar apoi m-am scarbit si de carne si de carnati. Dupa ce afumi o poti consuma cum vrei, dar daca vrei s-o conservi, o speli, o tai bucati si o topesti in untura la foc mic, si intr-un ceaun mare. apoi pui in borcane de sticla, si torni untura calda peste, apui pui capac si tii la rece. burlanul e standard- cred ca are 1 m. Sfatul meu: du-te si cumpara-ti ce iti trebuie pt afumatoare, fati-o, si apoi vezi tu exact cum ii dai fum, cat, si asa mai departe.

      1. Salut, Daniel!
        Vreau sa fac o afumatoare ca a ta.
        In primul rand multumim ca ai pus on line ideea si munca ta spre beneficiul altora.
        Am trei intrebari:
        Ce lungime are burlanul?
        Cum ai dat gauri in galeata pentru tiraj? In sensul ca unde: in lateral, pe la o treime, in fundul galetii, etc..
        Am vazut o sarma legata pe burlan in capatul dinspre afumatoare. Ce rol are?
        Multumesc anticipat.

        1. Salut Stefan! raspunsuri: 1 – 1 metru, 2- cu masina de gaurit cu burghiu de 5 sau 6- nu mai stiu. am dat gauri mai mult in partea de jos- dar nu trebuie sa exagerezi cu gaurile. 3- sarma aia e din aia tare, oteloasa, si e usor de apucat galeata cu burlanul- pt ca galeata are toarta, si in capatul burlanului am facut inca o toarta. Ajuta si la ‘ directie’ pt ca faci foc in galeata- si cand e foc in galeata- nu e conectat burlanul la afumataore. conectezi burlanul dupa ce se stinge/domoleste focul din galeata.

  10. Pfff…..cum am dat eu de site-ult au tocmai acum, dupa ce am terminat toti carnatii si sunculitele 😀

    Felicitari pt idee. Garantat o sa o fac si eu la anu.
    Demontabila, cu scanduri de lemn si cu inca un burlan mai lunga.
    Demontabil nu o sa o fac cu profile metalice si cu suruburi. Sunt atatea piese pentru prins mobila demontabile de ar fi pacat sa te mai apuci sa sudezi tevi.
    OSB mie nu mi-a placut nici o data. Miroase si de aceea o sa folosesc dulapi de lemn.

    Si un sfat pt culoare: pe jar pune malai umezit 😉

    Mersi pt idee

    1. Ovidiu, mersi de comentariu. Ma bucur ca o sa-ti faci o afumataore. Si mie mi-ar fi placut s-o fac din lemn natur, dar n-am gasit. totusi osb-ul nu a mirosit deloc. Anul asta am facut din nou carnati in afumataorea cu pricina, care inca se tine bine pe picioare. Am mai auzit de faza cu malai peste jar, trebuie sa incerc si eu.

  11. Stimate Daniel,am un butoi, nefolosibil, cu capacele de sus şi de jos demontate, asta n-ar fi rău . . . Acuma, aş putea să-l folosesc sus, pe terasa blocului, cu toate măsurile de rigoare, bineînţeles . . . ?

    1. hmm… eu stiu ce sa zic. ai putea, dar in locul tau nu m-as risca; mai bine te duci intr-un loc de iarba verde- iti iei si un gratar cu tine, si faci niste mici, si in timpul asta afumi si carnea 😀

  12. salut daniel!esti foaret tare afumatoarea!ammsi eu o nelamurire si tu sigur sti cum trebuie facut!inainte sa pui carnea la afumat,o bagi in ceva,in vre un sos ceva,apa cu sare dupa care o lasi la sfantat si pe urma o pui sau o fui asa fara nimic?multumesc mult!

    1. Salut Catalin. Eu nu marinam carnea. Doar puneam sare pe ea, si direct la fum. Dar bineinteles, poti sa marinezi carnea, s-o faci cum vrei- trebuie sa cauti retete; la capitolul asta nu-s prea expert.

  13. daniel,poti sa mi spui ce dimensiuni au placile,inaltime si lungime,celelaterale si din fata-spate,apoi capacele,de sus acoperisul si cel de jos,ca sa stiu ce sa cer la magazin
    a mai trecut un an,apar alti oameni cu alte intrebari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>